Etterdogg

För en besökare från Hindenburg är det varken druvkloten, barrberna eller tobaksbetorna som utmärker det sydpyriska jordbruket. Inte heller den ljuvliga gammelmansnackan eller det ökända dumsvinet. Trots alla exotiska element är det nämligen etterdoggen som tar priset. Detta robusta reptildjur, som på vissa sydpyriska dialekter kallas ödlehund, utgör själva stommen på söderns bondgårdar. En god bonde har minst tre etterdoggar i stallet och han använder dem i alla centrala arbetsmoment: de drar de tunga barrberplogarna, transporterar avkastningen till marknadsplatserna och håller jordarna fria från rubbitar och annan ohyra. På Frihetens slätter är det därtill vanligt att bönderna använder etterdoggarna som riddjur.

I vilt tillstånd är etterdoggen en fruktad rovbest. Lyckligtvis är det ytterst ovanligt att vilda etterdoggar syns utanför Gislaveden, som tycks utgöra djurets urhem. De etterdoggar som syns i södra Pyri och på Frihetens slätter är kläckta i fångenskap. Normalt präglas de på sina ägare från äggkläckningen och det är långt ifrån ovanligt med kärleksfulla lojalitetsband mellan etterdoggarna och gårdsfolket.

Etterdoggen är ett kraftfullt reptildjur som mäter ungefär en meter i mankhöjd och fyra på längden. Benen är normalt korta och grova, men vissa etterdoggar föds med uttänjbara sprinterben. Djuret är beryktat för sina kraftiga huggbetar och sin meterlånga känselsprötstunga. Ansiktet är hoptryckt och minner i hög grad om den muterade bulldoggens skrynkliga hundplyte.

Kulinarisk kommentar: På söderns zonfararsyltor utgör etterstek och heta doggar ofta hela menyn. Nästan alla inbyggare i Pirit och Muntermåla klassar doggkött som en viktig del av husmanskosten, med undantag för den gammalpoirotska överklassen och Pirits träskmutanter. För bönderna på Frihetens slätter är etterdoggen alltför värdefull för att slaktas. Benknotorna från självdöda etterdoggar används emellertid ofta till att koka en märgfull buljong kallad brunsoppa, som alltid finns på bordet vid det traditionella åhlagillet.

Tillbaka till huvudsidan

Etterdogg

Den innersta kretsen k7e9